top of page

25 jaar artiest - Anekdote 12: Hoe een RECHTSZAAK een nieuwe act werd

Bijgewerkt op: 5 mrt. 2021

HET IS FEEST: 25 jaar artiest!

Anekdote 12: Hoe een RECHTSZAAK een nieuwe act werd…


“Het was zo ver: de première van de nieuwe act! Als mobiele performance trekken de artiesten van Cirque Masqué met jongleren, steltlopers, eenwielfietsers en diabolo tussen het publiek door. Als artiest weet je één ding zeker, als er veel telefoons in de lucht zijn, doe je het goed. En dat deden ze! Maar… het publiek moest eens weten wat een hel Jori en Vera de laatste maanden door waren gegaan om dit te realiseren..


Na het succes van Circo di Strada (circusparade) en UniQcycle (fietsparade) hadden Jori en Vera de smaak te pakken: er kwam een nieuwe parade. Dit keer werd de insteek dat deze wederom een groot visueel effect moest hebben, maar wel makkelijk met het vliegtuig te vervoeren: zonder grote flightcases. Vera tekende het nieuwe idee voor 12 artiesten, met een nieuwe unieke combinatie van steltlopen en jongleren. Jori ging aan de slag met jongleerpatronen. Samen waren ze het eens: de basis van de kostuums zouden ze uitbesteden, de grote visuele toevoegingen zouden ze zelf in het eigen atelier realiseren. Als basis werd gekozen voor blauwe uniformen.


Via een Facebook advertentie zag Jori een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van uniformen. Vera en Jori maakten eind december een afspraak en reisden af naar het zuiden van het land. Een zeer enthousiaste man stond ze te woord. Het was een simpele klus voor hen wat ze in hun atelier konden maken. In maart zou naar verwachting alles klaar zijn. Dat was een deal.


Met goed vertrouwen gingen Jori en Vera dit traject in. Ze kregen de kans om bij twee klanten de nieuwe performance in mei datzelfde jaar voor het eerst te spelen: zonder dat ze nog maar iets hadden gezien geloofden de klanten in het succes van deze nieuwe performance.


In februari belde Jori naar het bedrijf om te vragen hoe het met de voortgang stond. Er werd niet opgenomen: het was carnaval (dan is een groot deel van het zuiden van het land gesloten).

Twee weken later zocht Jori weer contact, wederom geen reactie via telefoon of mail. Huh?

Het contact bleef gezocht worden, zonder enig gehoor. Niet via telefoon, niet via mail. Een aangetekende brief dan maar…? Geen gehoor! Een aangetekende brief opgesteld door een jurist? Wederom geen gehoor..


Zouden de kostuums geleverd worden? De aanbetaling was toch echt direct gedaan. Maar helaas, geen gehoor, geen levering… Een gevoel van machteloosheid & slapeloze nachten! En toch twee klanten een nieuwe performance beloofd…


Dankzij een zeer gewaardeerde collega uit het vak kreeg Jori een telefoonnummer van een goede advocaat. Moest dit echt…? Dit was het eerste gesprek met een advocaat van zijn leven! Hiervoor wilde hij niet ondernemen… Maar als je zo machteloos staat (en een hoop geld hebt geïnvesteerd!) zijn zij er om je te helpen. Een eerste brief vanuit een advocaat, dat zou toch wel om reactie vragen...? Wederom… geen gehoor! Ze waren nog wel actief op social media, dus er was een teken van leven. De advocaat adviseerde door te pakken, aangezien Jori volledig in zijn recht stond en alles goed gedocumenteerd had. De maanden erna volgde een heel traject: heel vervelend maar ontzettend leerzaam. Het kwam op een rechtszaak aan. Jori werd in zijn gelijk gesteld. De kostuums werden niet geleverd, het geld en alle kosten werden terugbetaald.


Maar… Hoe zit het dan met de twee klanten die geboekt hadden?

Begin mei hebben Jori en Vera besloten open kaart te spelen naar de klanten. In overleg werd er bij de ene klant de performance Circo di Strada gespeeld tegen gereduceerd tarief, maar de andere klant had recent Circo di Strada en UniQcycle al ingezet..

Het was 2 weken keihard doorwerken, maar binnen 2 weken stond Cirque Masqué! Gelukkig waren ze met de basis al eerder bezig. In twee weken tijd: Vera schilderde de maskers, maakte hoeden en broeken; Jori richtte zich op de performance, muziek en maakte kegels en diabolo’s in stijl. Een nieuwe performance stond! En… met lovende reacties en vele telefoons in de lucht! En het mooie is… deze act kan óók makkelijk met het vliegtuig mee in de toekomst.”


Lees alle anekdotes op www.showman.nl/blog


Het is FEEST! Ik ben 25 jaar artiest! Heb je een leuke anekdote over mijn leven als artiest? Ik vind het erg leuk als je die met mij deelt!

Comments


bottom of page