top of page

25 jaar artiest: Anekdote 14 “motorisch GESCOORD”

HET IS FEEST: 25 jaar artiest!

Anekdote 14: “Van motorisch gestoord naar motorisch gescoord”


Als kind van 11 jaar kon ik geen voetbal vangen. Degene die het laatst bij gym gekozen werd was ik. Tijdens het buitenspelen op school werd er gevoetbald op het veld, heel soms gebeurde het dat ik wel eerder werd gekozen: ik kon zo goed in de verdediging in de weg lopen. Als kind kreeg ik een soort van fysiotherapie voor de ontwikkeling van mijn motoriek. Ik was motorisch gestoord (een term die je tegenwoordig alleen over jezelf nog mag zeggen ;) ).


Mijn broer is 2,5 jaar ouder dan dat ik ben. Op veel vlakken zijn wij totaal anders en toch kunnen we het enorm goed met elkaar vinden. Hij is altijd mijn voorbeeld geweest. Toen ik in de eerste klas zat van de middelbare school kwam hij een keer doodleuk jonglerend met 3 sinaasappels de woonkamer in lopen. Wow, respect! Diepe bewondering had ik voor hem: hij kon alles! Dat wilde ik ook wel… Maar dat kon ik toch niet! Of toch… Jong geleerd is tenslotte oud gedaan. Maar ook als je motorisch minder vaardig bent?


Ik pakte mijn fiets en reed naar de Dorpsstraat in Zoetermeer. Daar zit een feestwinkel waar ik regelmatig op de weg van school naar huis stopte en ging kijken, gewoon omdat ik het leuk vond (zelden kocht ik iets, dat vond ik dan weer zonde van mijn geld). Deze winkel verkocht een instructieboekje jongleren, er zaten 3 balletjes bij. Dit vond ik niet zonde van mijn geld: ik wilde leren jongleren.


Thuis zei ik niets tegen mijn ouders of mijn broer. Het boekje en de balletjes verstopte ik in mijn kamer. Als ik alleen thuis was ging ik oefenen, oefenen en oefenen. Weken gingen voorbij. Leren jongleren vraagt behoorlijk iets van je oog-hand coördinatie, geduld en doorzettingsvermogen. Het ging steeds iets beter! En op een goede dag… kwam IK jonglerend met 3 balletjes de kamer in lopen!


WOW, ik kon iets wat niet iedereen kon!

Ik jongleerde een keer op een kinderfeestje, waar ik gevraagd was als goochelaar. Ik kreeg applaus, maar ook echte waardering van de aanwezige volwassenen. Dat gaf een kick zeg!


En nu? Ik rijd op hoge eenwielers en een tricycle (acrobatische driewieler) terwijl ik ook nog tegelijkertijd kegels jongleer, balanceer ik op een grote bal alsof het geen moeite kost, jongleer ik 5 ballen, heb regelmatig opgetreden met brandende fakkels en jongleermessen en sta ik ook te dansen op stelten; alsof niet elke stap die je zet je zo onderuit kan halen. Ook de fijne motoriek is behoorlijk doorontwikkeld, wat het tevoorschijn halen van kaarten en balletjes weer een stuk makkelijker maakt ;)

Mijn motoriek is mijn fulltime onderneming geworden en heeft mij de wereld over gevlogen!

Van motorisch gestoord… naar motorisch gescoord! Optreden in 12 landen voor bijna 2 miljoen live publiek in slechts 5 jaar… Wie zei er vroeger ook alweer dat ik iets niet kon?


In alle verschillende shows die ik speel zitten meerdere motorische vaardigheden, een combinatie van grove en fijne motoriek. Bekijk ze allemaal in de filmpjes op: www.showman.nl/video


Comments


bottom of page