top of page

25 jaar artiest - Anekdote 6: Formule 1 Bahrein belde: Ik drukte ze in eerste instantie weg...

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2021

HET IS FEEST: 25 jaar artiest! Anekdote 6 “Ik kreeg een telefoontje van de FORMULE 1 uit Bahrein. Weet je wat ik deed… ik drukte hem in eerste instantie weg” “Iedereen verklaarde hem voor gek! Jarenlang was Jori aan het optreden als soloartiest en zei hij ‘ja’ tegen alle leuke aanvragen die op zijn pad kwamen. Hij droomde van groot, groter, grootst. Hij wilde graag samen met andere artiesten optreden op grotere evenementen in Nederland, maar ook vooral in andere landen als Frankrijk waar het straattheater écht groot is. Ondanks dat hij door velen voor gek verklaard werd, investeerde hij in 25 opvallende kostuums en creëerde samen met Vera de circusparade Circo di Strada. De ene helft van de kostuums voor overdag, de andere helft met duizenden lichtjes voor avondoptredens. Al snel volgden de optredens in Nederland elkaar op, gevolgd door een grote parade in België.

Binnen een jaar werd Jori opgebeld door een nummer uit Bahrein (Midden-Oosten). Hij drukte het nummer weg: je hoort tenslotte wel vaker gekke verhalen over telefoontjes uit het buitenland. Ze belden nog een keer en nog een keer. Ze spraken een voicemail in, Jori kreeg een email: ‘of ze met Circo di Strada in Bahrein bij de Formule 1 Grand Prix wilden optreden’. Stuiter stuiter stuiter… En Jori zei wederom “Ja”. Maar hoe dan? Hoe werkt dat? Als je naar het buitenland gaat, wat komt daarbij kijken? Hij liet grote flightcases bouwen, er moest tenslotte 850 kilo aan materiaal en kostuums op transport. Het bleek dat voor de douane allemaal verschillende codes nodig zijn voor alle producten (waar een jongleerbal een andere code heeft dan een random andere bal…). Maanden van voorbereiding, een nieuwe kans waar hij vol voor ging. De dag was gekomen: bij zijn opslag kwam een grote vrachtwagen voorrijden, die kwam de flightcases met alle materialen voor de performance van Circo di Strada ophalen voor het vervoer naar Schiphol, om vervolgens naar het Midden-Oosten te vliegen. Ze werden ingeladen, de laadklep ging dicht, de vrachtwagen vertrok.. Jori zag zijn hele investering van kostuums, materialen en flightcases wegrijden. Op dat moment nog zonder track and trace in de flightcases.. Zou hij zijn spullen ooit terugzien..?Bijna twee weken later vertrok het team met top artiesten naar het Midden-Oosten. Jori had inmiddels heel wat nachtelijke uurtjes gemist.. Hoe zou deze reis verlopen? Wat zou dit avontuur opleveren? In Bahrein aangekomen stond er iemand met een bordje met “Circo di Strada” te wachten op het vliegveld, de artiesten werden naar een mega luxe hotel gebracht. De volgende dag werden ze opgehaald om naar het circuit te gaan waar ze zouden optreden. Zoals Jori is: het artiesten team zit ruimschoots op tijd te wachten op de bus die hen komt ophalen. Wachten, wachten en wachten.. Ruim twee uur later dan afgesproken komt de bus dan toch voorrijden. Rondom het circuit ligt een enorm evenementen terrein, honderden internationale artiesten van verschillende landen worden deze dag gebracht bij het evenemententerrein van de Formule 1, dit deel zie je nooit op televisie. Jori loopt het terrein op, hij begint te glunderen, hij begint te rennen: hij ziet in de verte zijn flightcases staan! Als een kind zo blij (of nog veel blijer)! Hij knuffelt zijn flightcases (ja, écht!). Zijn droom en investering staan hier klaar, te wachten op het eerste intercontinentale optreden. De temperatuur was 37 graden, andere artiesten waren jaloers op de koelvesten die Jori op het laatste moment in Nederland had gekocht voor het team van artiesten. De eerste speelronde was aangebroken, de reacties zijn goud waard. Stuiterend stond Jori na de eerste speelronde terug in de kleedruimte, hij ziet zijn droom uitkomen.


Maar toen… Er kwam een Italiaanse man de kleedruimte in en vroeg “Who is your big boss?”. “Uuhhhh… I am…” Al snel volgde een gesprek. Deze man is de eigenaar van een groot Italiaans evenementen bureau en zag de act wel optreden in bijvoorbeeld Hong Kong, Macau (China) en Qatar (Midden-Oosten). Stuiter stuiter stuiter… En het evenement bij de Formule 1 moest eigenlijk nog echt beginnen. Het begin van een nieuw avontuur! In 5 jaar tijd heeft Jori opgetreden in 12 landen, 3 continenten en zo’n 2 miljoen mensen live bereikt. Wie verklaarde Jori ook alweer voor gek toen hij deze investering deed en zijn droom volgde?”

De circusparade Circo di Strada is ook een performance van Showman Jori Veldhuizen. Deze parade heeft een eigen website: www.circodistrada.com


Het is FEEST! Ik ben 25 jaar artiest! Heb je een leuke anekdote over mijn leven als artiest? Ik vind het erg leuk als je die met mij deelt!Comments


bottom of page
<