top of page

AD: Jori valt in de prijzen

Goochelaar Jori valt in de prijzen met zijn levensverhaal: ‘Thema was me op het lijf geschreven’

Foto: Goochelaar Jori Veldhuizen viel afgelopen weekend in de prijzen bij het NK goochelen. Fotograaf: Nico Schouten


Het is Jori Veldhuizen weer gelukt. De vlugge vingers van de Zoetermeerse goochelaar hebben opnieuw een prijs in de wacht gesleept op een nationale goochelwedstrijd.


Afgelopen zondag nam Jori Veldhuizen het in een afgeladen theater in Amstelveen op tegen acht andere goochelaars en illusionisten, tijdens het Nederlands Kampioenschap Goochelen, met kinderen als publiek. Met succes: hij sleepte de tweede prijs in de wacht. Markant detail: in 2016 deed Jori ook al eens mee aan deze wedstrijd, ook toen veroverde hij de tweede plaats.


Potlood

Zoetermeerders hebben steeds meer door dat Jori echt kan goochelen. ,,Sinds jaar en dag stappen de mensen op me af en zeggen ‘hé, jij bent goochelaar, doe eens een trucje’.” En natuurlijk kan hij prima een muntje vanachter iemands oor vandaan toveren. ,,Dat is een van de goochel-clichés, maar als je dit mooi uitvoert, kan het nog steeds enorme verbazing opleveren. Laatst kwam iemand op een feest naar me toe met de vraag of ik een potlood kon laten verdwijnen. Dat is een stukje vingervlugheid waar ik jaren voor getraind heb, dus dat was geen probleem.”


Maar aan zoveel roem ging wel een heuse gewetensvraag vooraf. Jori brak zich namelijk jarenlang het hoofd over die ene belangrijke kwestie: was hij nou een goochelaar of juist een circusartiest? ,,Ik had al een hele tijd opgetreden met goocheltrucs, maar ik jongleerde ook of trad op met de eenwieler of de loopbal of met een combinatie van dingen. Of ben ik een jongleur? Ik ben dat alles, maar toch ook weer niet.” Zo’n anderhalf jaar geleden kwam de dag dat Jori eindelijk het licht zag: ,,De ommezwaai kwam. Ik vond mezelf in wat ik ben, ik ben een showman.” Een carrière die toevallig dit jaar exact vijfentwintig jaar geleden begon. Op een feestje waar de toen nog elfjarige jongen in de ban van het goochelen raakte.


Goocheldoos

,,Het werk van mijn vader organiseerde altijd grootse sinterklaasfeesten. Daar was ook een keer een goochelaar bij aanwezig”, herinnert de nu 36-jarige Zoetermeerder zich. ,,Ik vond het helemaal fantastisch. Ik kreeg een goocheldoos van mijn oma en ik ging oefenen.”


Het was zo’n goocheldoos die je nu nog steeds kunt kopen in de betere speelgoedwinkel, vertelt hij verder, met de meest eenvoudige goocheltrucs. ,,Zoals het doorknippen van een touwtje en weer heel maken of het laten verdwijnen van een balletje.” Nee, de toverstok die in een bosje bloemen verandert bevatte de doos niet. Wel een stokje dat je groter of kleiner kon maken. Maar vanaf dat moment was het oefenen geblazen voor Jori. Op zolder, toen in de buurt bij feestjes en vervolgens in de pretparken.


Goochelen is mijn passie, ik vind het fantas­tisch om een lach op iemands gezicht te toveren.


Voor de wedstrijd voerde Jori zondag een show op die hij speciaal had geschreven voor de kinderboekenweek dit jaar. Die had als thema ‘worden wat je wil’. ,,Een thema dat me op het lijf geschreven is. Ik heb de show een maand lang veertig keer op scholen en in theaters gespeeld.” De show is eigenlijk een afspiegeling van Jori's eigen levensverhaal en zijn magische reis door het goochelwereldje. Van een elfjarig joch op een zolderkamer, tot aan de prijswinnende showman die hij nu is.


,,De jury zei me dat ik heel dicht tegen de eersteprijswinnaar aanzat. Ik zat hem op de hielen, het scheelde niet veel.” Baalt hij er dan niet van dat de eerste prijs hem weer ontglipt is? ,,Zeker niet, ik vind het een enorme eer om het vice-kampioenschap mee naar huis te mogen nemen. En goochelen is mijn passie, ik vind het fantastisch om een lach op iemands gezicht te toveren.”

Bron: AD - https://www.ad.nl/zoetermeer/goochelaar-jori-valt-in-de-prijzen-met-zijn-levensverhaal-thema-was-me-op-het-lijf-geschreven~a4dbb75f/

Commenti


bottom of page