top of page

Duinrell Zomershow - 25 jaar artiest - De verdwenen steltloper

HET IS FEEST: 25 jaar artiest!

Anekdote 17: De verdwenen steltloper


“Het was de zomer van 2016. In het zomertheater van Duinrell speelde Jori mee in de zomershow “Cirque Lumière”. Gedurende een periode van 6 weken speelde de cast 3 shows per dag, 7 dagen in de week, totaal 126 shows. Het was een waanzinnige show, die ik als trouwe bezoeker vaker heb gezien. Bij deze shows heb ik Jori leren kennen.Als we kwamen kijken begon ons plezier dat jaar al bij de wachtrij. De deuren van het theater werden geopend door de meest enthousiaste medewerker van Duinrell: Jori. In de show begon hij namelijk als ‘zaalwacht’ en veranderde in de show tot de artiest die een bowlingbal toverde en al jonglerend op een grote bal liep, met een podium vol hellingen en bochten. Het duurde een tijdje voor wij het door hadden, maar in de finale schitterde hij ook in een opvallend kostuum (met masker, daardoor duurde we het even voor we het wisten) al jonglerend op hoge stelten.


We hebben vele shows gezien. Elke show stond Jori daar vol energie en enthousiasme, na de show nooit te beroerd voor een praatje. Weken gingen voorbij. Het was tijd voor de laatste dag. Binnen de theaterwereld schijnt de laatste voorstelling van zo’n reeks iets bijzonders te zijn. Een team dat zo lang samen heeft gewerkt, haalt de laatste show onverwachte dingen met elkaar uit. Als het goed is, zonder dat het publiek het merkt. Zo ook dit jaar.


Ook de theatertechniek had extra effecten uit de kast gehaald: extra confetti shooters, rookmachines en CO2 kanonnen stonden klaar. De finale begon, iedereen kwam op zoals gebruikelijk en uiteraard Jori op zijn hoge stelten. De artiesten die 6 weken lang hadden geschitterd werden voor de laatste keer afgekondigd. Een laatste ereronde voor het applaus. De confetti shooters, rookmachines en CO2 kanonnen gingen af. Het hele theater was gevuld met special effects. De rook trok weg en… de steltloper was verdwenen! Het was niet het schitterende kostuum op stelten dat de aandacht trok: Jori stond in een ander kostuum van de show (zonder stelten) voor het slotapplaus van 126 shows. Hoe dan?”


Deze mooie herinnering aan de Duinrell Zomershow kreeg ik toegestuurd. En dit deed mij terugdenken aan de allerlaatste show. Bijna niemand kent het échte verhaal…


Vóór de laatste show had ik bij de techniek gecheckt welke special effects zij extra gingen gebruiken: veiligheid voorop. Door mijn jarenlange ervaring weet ik dat bijvoorbeeld metallic confetti snippers super glad zijn als deze onder een rubberen stelten-dop terecht komen, wat oncontroleerbare situaties kan opleveren. Er werd CO2 kanonnen gebruikt en streamershooters, zonder metallic inhoud.

Achteraf bleek dat een van de patronen van de streamershooter per ongeluk verwisseld was met metallic confetti. De finale begon, zoals alle andere shows stond ik op stelten te jongleren en ondertussen te genieten van het applaus. Alle special effects gingen af. Het hele theater stond vol CO2, je zag inderdaad echt niets meer. Maar…onder mijn steltendop kwam een metallic snipper. Ik eindigde in een mooie spagaat op stelten op het podium… Ik kwam goed terecht en realiseerde mij heel snel dat “The show must go on”. Ik kroop supersnel met mijn stelten naar de coulisse, deed mijn stelten uit en trok mijn andere kostuum aan en verschijn terug op het toneel voor het slotapplaus. De adrenaline gierde door mijn lichaam. Na de show werd het echt duidelijk… niemand had het gemerkt. Zelfs de rest van het productieteam dacht dat dit bij de laatste show hoorde. De laatste show zit vol verrassingen…


Duinrell Zomershow was een fantastische tijd! Een hoogtepunt wat ik zonder twijfel zo nog een keer zou willen doen ;)

 

Lees ook de referentie over de Duinrell Zomershow (en alle andere referenties) op www.showman.nl/referenties


Comments


bottom of page