top of page

“Wall of Fame”

HET IS FEEST: 25 jaar artiest!

Anekdote 15: “Mijn eigen wall of fame”


Als kind ging ik met mijn koffertje op de fiets door Zoetermeer, van kinderfeestje naar kinderfeestje. In mijn koffertje zaten al mijn goocheltrucjes en met wat ik ‘verdiende’, kocht ik nieuwe goocheltrucjes. Mijn verjaardagsgeld ging naar… goocheltrucs! Het koffertje was al snel te klein, een kast met 6 lades voor alle goocheltrucs was wel genoeg, toch? Maar het groeide en het groeide, het werd meer en meer. Op een gegeven moment ging mijn broer het huis uit, voordat mijn ouders het door hadden was ik “verhuisd”. Ik sliep in de kamer van mijn broer en mijn oude kamer…dat was mijn goochel- en circuskamer. Een hele kamer! Op een tweedehands site vond ik de allereerste versie van mijn struisvogel op stelten (inmiddels versie 3 ;) ), Struisje sliep bovenop mijn oude hoogslaper.De optredens werden steeds iets groter, ik iets ouder. Ik liet mij altijd ophalen door degene die mij boekte voor de feestjes. Regelmatig kreeg ik een erg verraste blik na de vraag: “Ik kom voor de clown, is… je vader thuis?”, om vervolgens met heel veel koffers zelf bij ze in de auto te stappen ;)

Als 18-jarige jongen hoorde er ook een betere en grotere geluidsinstallatie bij. Ik kocht een flightcase waar alles heel netjes ingebouwd was, stekker in het stopcontact en alles werkte. Maar er was een probleem… die flightcase kon toch écht niet de trap op naar boven naar mijn kamer. Heel even stond die in het schuurtje in de tuin, maar eigenlijk was hier toch echt geen plek voor. De oplossing kwam: dit was genoeg voor altijd! Ik huurde een opslag bij de Citybox (tegenwoordig Shurgard). 12m2 zal toch wel genoeg zijn?


VOL!

Het was gebeurd, de Citybox was VOL! Het was mij gelukt, ondanks dat ik ook nog werkte in het basisonderwijs en bij het jeugdcircus van Zoetermeer, was mijn opslag met optreed spullen vol. Maar inmiddels was ik wel al 25 jaar. Het werd tijd om rond te kijken en mijn vleugels uit te slaan. Maar dan natuurlijk wel op zoek naar een huis met... garage. Ik kwam terecht bij drive-in woningen (begane grond garage en kantoor, eerste verdieping keuken en woonkamer). En zo gebeurde het… op mijn 26ste ging ik het ouderlijk huis uit, naar een huis mét garage, inloopkast voor mijn kostuums én een kantoor kamer. Dat zal dan toch uiteindelijk wel genoeg moeten zijn? Hetzelfde jaar stopte ik als leerkracht in het basisonderwijs en was ik fulltime actief als jeugdcircus docent en als artiest met mijn eigen bedrijf.


Op exact mijn 30ste verjaardag gooide ik het roer om: ik werd fulltime artiest!

Ik startte samen met Vera met de circusparade Circo di Strada… dus naast de garage thuis óók maar weer een Shurgardbox huren.. Een nieuwe parade, met unieke fietsen? Ok.. nog één garagebox erbij… Maar wat als we nu verder willen groeien…


En toen kwam het gesprek op gang met een opdrachtgever waar ik graag mee samenwerk. Hij ging weg uit zijn loods, hij ging op naar zijn volgende stap. Deze loods is 100m2 en 6 meter hoog… Oeiii, dat was wel heel groot. En toch… dat was de volgende stap! 100m2 opslag, repetitie ruimte, werkplaats.. Is dit voorlopig wel genoeg? Voor de ontwikkeling van mijn bedrijf voorlopig wel, maar mijn muur wordt bijna te klein voor mijn eigen “Wall of fame”!


Mijn eigen “Wall of fame” de samenvatting van 25 jaar, met élk optreden als hoogtepunt!


Lees alle anekdotes op www.showman.nl/blog

Comments


bottom of page