top of page

Meester in het verkeer - Anekdote 23 - 25 jaar artiest

Bijgewerkt op: 30 apr. 2021

HET IS FEEST: 25 jaar artiest!

Anekdote 23: “Van meester in het onderwijs naar meester in het verkeer”


Het lijkt wel een vorig leven: ooit was ik leraar basisonderwijs. Na het afronden van mijn VWO wilde ik fulltime artiest worden. Zoals je eerder kon lezen, dachten mijn ouders hier anders over. Ik besloot in de voetsporen van mijn moeder te treden en de PABO te volgen: ik werd leraar basisonderwijs. Na het afstuderen kreeg ik direct een baan aangeboden op de basisschool waar ik stage liep. Ik heb nooit fulltime in het onderwijs gewerkt, omdat ik naast mijn werkzaamheden toch echt mijn droom wilde waarmaken. Maar wat als ik dit nu eens zou combineren...

Het viel mij in het basisonderwijs op dat ‘verkeer’ het vak was dat invallers gaven of gedaan werd als er tijd over was. Ik zag dit als een uitdaging: ik wilde de leukste verkeersles van Nederland geven!


Een geluk bij een ongeluk...

Een collega kinderartiest waar ik veel waardering voor heb, belde mij op. Hij had een probleem! Hij speelt verschillende schoolvoorstellingen als acteur en zou op een school op één dag 7 voorstellingen spelen over het verkeer. Alleen… hij had een ongeluk gehad en kon de voorstellingen niet spelen. Of ik hem kon vervangen... Een cadeautje dat op mijn pad kwam.


Dit werd het begin van mijn Magic Traffic Show, de voorstelling over het verkeer. In deze voorstelling veranderen verkeersborden op magische wijze, doe ik een goocheltruc met een écht verkeerslicht en heb ik diverse unieke verkeersborden als een ‘verplicht tricycle (driewieler) bord’. Een unieke combinatie van educatie en spektakel.


Prima onderwijs, het onderwijs magazine voor het basisonderwijs, schreef er recent over:

“De leukste verkeersles van Nederland, dat was het ideaal van meester Jori. En eerlijk is eerlijk, het is hem naar ons idee gelukt. Wij mochten een dag mee met Jori Veldhuizen. Hij is afgestudeerd leraar basisonderwijs; uitgegroeid tot professioneel Showman. Hij speelt verschillende thema voorstellingen. We bezochten samen met zeer enthousiaste leerlingen van een basisschool zijn voorstelling over het verkeer.


Het is 09:00 uur. Vandaag speelt Jori zijn voorstelling op een basisschool in Tilburg. Als wij aankomen, is hij net klaar met opbouwen van het decor. De sporthal waar hij speelt, is volledig ingericht als verkeersplein. Compleet met: zebrapad, belijning, een écht verkeerslicht en magische verkeersborden. Een geweldige beleving bij binnenkomst en de voorstelling moet nog beginnen.


Vandaag speelt Jori twee voorstellingen voor groep 1 t/m 8. De leerlingen komen binnen en de Magic Traffic Show begint. De interactie die ontstaat is geweldig, zélfs met groep 7 en 8. De leerlingen letten goed op de borden, want deze verkeersborden zijn magisch en kunnen nog wel eens veranderen. Het is lachen geblazen, want waarom zou je niet mogen fietsen op een ‘hoge bi’, als het verkeersbord een fiets laat zien met gelijke wielen? Of waarom niet op een eenwieler of hoge acrobaten-driewieler

Voorstelling over het verkeer: vol goochelen en veel meer!


Een uur is omgevlogen, de voorstelling is voorbij. Zonder dat de kinderen het door hadden, zijn ze een uur bezig geweest met verkeer. Een les over het verkeer om nooit te vergeten. Zijn jarenlange ervaring als leraar en entertainer is niet te missen! Met veel plezier kijken wij terug op deze dag en op deze voormalige leerkracht, uitgegroeid tot Showman.”

Van meester in het onderwijs, naar meester in het verkeer.


Inmiddels is de Magic Traffic Show uitgegroeid tot de solo-voorstelling die ik de afgelopen jaren het meest gespeeld heb. Een voorstelling waar ik mijn passie voor entertainment, goochelen en circus kan combineren met mijn opleiding. Deze voorstelling speel ik veel op basisscholen. Wat extra ideaal is? Voorstellingen in het onderwijs zijn op doordeweekse dagen en daardoor enorm goed te combineren met grote evenementen die over het algemeen in de weekenden of vakanties zijn.


Meer informatie over deze voorstelling?

Bekijk de nieuwe video, foto’s en referenties op: www.showman.nl/voorstellingverkeer


Comments


bottom of page